Här hittar du Art:ECO Malmös stadgar
§ 1 NAMN
Föreningens namn är Art:ECO Malmö
§ 2 ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET
Art:ECO Malmö är en social, kulturell och bioteknologisk gemenskap som strävar efter att utforska och utveckla innovativa och hållbara sätt att leva, producera och samskapa. Föreningens syfte är att främja social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet, samt att erbjuda en plattform för kunskapsutbyte och praktiska aktiviteter.
Föreningen verkar enligt demokratiska principer och mänskliga rättigheter, är religiöst och partipolitiskt obunden, samt drivs utan vinstintresse.
§ 3 FÖRENINGENS STYRELSESKICK
Föreningen har en sociokratisk styrning som:
Detaljer om beslutsprocesser finns i styrdokument.
§ 4 SÄTE OCH VERKSAMHETSOMRÅDE
Föreningen har sitt säte i Malmö och verkar i Sverige, EU och globalt.
§ 5 MEDLEMSKAP
5.1 Medlemskapstyper:
5.2 Sociokratisk styrning: Kretsmedlemskap är en förutsättning för deltagande i sociokratisk styrning i enlighet med policyn och styrdokument.
5.3 Villkor: Medlemmar ska följa föreningens stadgar och policyer. Grunderna för medlemskap samt medlemmarnas rättigheter och skyldigheter ska definieras i föreningens policyer och rutiner.
Oavsett medlemskapstyp innebär det ett tydligt ställningstagande för alla människors lika värde, värdighet och rätt. Registrerade politiska partier kan inte bli medlemmar i Art:ECO Malmö.
§ 6 MEDLEMSAVGIFTER
Medlemsavgift fastställs årligen av årsmötet.
§ 7 RÖSTRÄTT
Endast kretsmedlemmar som fyllt 15 år och betalat medlemsavgift har rösträtt. Rösträtten är personlig.
§ 8 UTTRÄDE
Medlem kan utträda skriftligen till styrelsen. Medlemskap anses avslutat om avgift inte betalats under ett år.
§ 9 UTESLUTNING
Medlem som bryter mot stadgar eller skadar föreningen kan uteslutas efter en återställande process enligt styrdokument.
§ 10 STADGEÄNDRING
För ändring av stadgar krävs att förslaget diskuterats i minst tre månader, för att säkerställa att det finns tillräcklig tid för diskussion och samtycke, i enlighet med styrdokument samt antas med samtycke vid årsmötet.
§ 11 STYRELSE
Styrelsen består av ordförande och 3–6 ledamöter samt 1 suppleant. Minst en ordinarie styrelseledamot ska ha utbildning i sociokratisk organisering och ansvarar för att nätverka inom den sociokratiska gemenskapen, nationellt och internationellt. Beslut fattas genom samtycke. Styrelsen kan även hålla sammanträde per telefon eller via annat elektroniskt medium.
§ 12 STYRELSEARVODE
Styrelsearvode utgår ej. Ersättning för redovisade omkostnader utbetalas till dem
som företräder föreningen vid andra möten än styrelsemöten.
§ 13 FIRMATECKNING
Föreningens firma tecknas av styrelsen eller utsedda ledamöter.
§ 13 RÄKENSKAPSÅR OCH REDOVISNING
Verksamhetsåret är kalenderår. Revision sker enligt årsmötets beslut. Styrelsens protokoll, verksamhetsberättelse och ekonomisk redovisning samt verifikationer skall överlämnas till revisorerna för granskning senast 4 veckor innan årsmötet. Revisorerna skall senast 2 veckor innan årsmötet avge berättelse över sin granskning. Den kompletta årsredovisningen skall vid överlämnandet vara signerad av samtliga ordinarie styrelseledamöter.
§ 14 REVISORER
Revisor granskar årligen styrelsens förvaltning och redovisar detta vid årsmötet.
§ 15 VALBEREDNING
Valberedningen, fungerar som en egen krets och förbereder nomineringar och val enligt sociokratiska principer. Processen ska vara öppen och inkluderande, så att medlemmarna får möjlighet att bidra med sina synpunkter och förslag. Underlaget ska beredas för styrelsen och lämans över senast fyra veckor innan årsmötet för att säkerställa att det finns tillräcklig tid för diskussion och samtycke innan beslut tas på årsmötet.
§ 16 ÅRSMÖTE
Årsmötet är föreningens högsta beslutande organ. Ordinarie årsmöte hålls senast i april. Vid ordinarie årsmöte ska följande ärenden behandlas:
14. Fastställande av budget och verksamhetsplan för innevarande verksamhetsår
15. Beslut om tid för nästa årsmöte
16. Beslut om nomineringstiden inför årsmötet
17. Beslut om årsavgift till organisationen för kommande verksamhetsår
Årsmötet avslutas
§ 17 KALLELSE ÅRSMÖTE OCH ANDRA MEDDELANDEN
Skriftlig kallelse ska avsändas med e-post till alla medlemmar eller brev med posten till de medlemmar som inte har e-post senast 21 dagar före ordinarie årsmöte, samt senast 1 vecka före extra årsmöte. Då kallelse till årsmötet gått ut ska styrelsen omedelbart underrätta revisor om detta.
§ 18 MOTIONER OCH PROPOSITIONER
Såväl kretsmedlemmar som styrelsen får lämna förslag att behandlas av årsmötet. Förslag från kretsmedlem skall vara styrelsen tillhanda senast 8 veckor före årsmötet.
§ 19 EXTRA ÅRSMÖTE
Ett extra årsmöte kallas om kretsmedlemmar, styrelsen eller revisorer finner det lämpligt, i sociokratisk ordning, senast åtta (8) veckor innan extrainsatta årsmötet för att säkerställa att det finns tillräcklig tid för diskussion och samtycke, i enlighet med styrdokument.
§ 20 UPPLÖSNING
Vid upplösning av föreningen ska dess tillgångar användas i enlighet med ändamålet.
§ 21 ÖVRIGT
För frågor som ej regleras i dessa stadgar gäller lagen om ideella föreningar.
Dessa stadgar träder i kraft den 11 januari 2025.
Klargörande tillägg: Rutiner för samtyckesbeslut och konflikthantering beskrivs i separat styrdokument som alla medlemmar har tillgång till. Dessa ska revideras minst vartannat år för att säkerställa att de är aktuella och förenliga med stadgarna.